Daha önceki konularımızda varis hastalığının (Toplardamar Genişlemesi) mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinden bahsettik ve bu konuda bilimsel anlamda uygulanan ve yapılması gereken iki yöntemin (varis ameliyatı ve ameliyatsız tedaviler) olduğunu gördük. Gerek ameliyat gerekse ameliyatsız tedavi yöntemleri kendi içerisinde bir kaç gruba ayrılmaktadır. Ameliyatlarda (Stripping Venektomi, Hook Venektomi, Pake Eksizyonu ve Kapakçık Onarımı) Ameliyatsız tekniklerde ise (Lazer, Radyo Frekans ve Köpük ve Skleroterapi) uygulamalar bulunmaktadır. Bunların her biri hastalığın derecesi ve yoğunluğuna bağlı olarak doktor tarafından muayene esnasında tespit edilmektedir.
Lazerle Varis Tedavisi
Sağlık alanında kullanımı hızla yaygınlaşan Lazerle Varis Tedavisi cilt üzeri ve damar içinden uygulanan iki yöntemi olmasına karşın daha çok cilt üzerinden uygulanan tercih edilmektedir. Ameliyatsız yöntemlerde ilk olup, özellikle 2000 yılı sonrası kullanımı hızla artmış ve yeni yöntemlerin geliştirilmesinde öncülük etmiştir.
Cilt Üzeri ve Damar İçinden Uygulanır
Evet arkadaşlar varis ameliyatına alternatif olarak geliştirilmiş ilk yöntemlerden birisi olup, başlıkta da belirtildiği üzere 2 farklı uygulanış yöntemi bulunmaktadır. Birisi (bizimde önerdiğimiz) cilt üzerinden yapılırken diğeri ise damar içinden cilt en az 0,5 cm kesilerek yapılır. 0,5 cm ve üzeri kesi ile yapılan tüm cerrahi müdahaleler ameliyat kapsamında yer aldığı bizler Medicalart olarak önermiyor ve uygulamıyoruz. Tabii ki sizlerin bu konuda bilgi sahibi olmasını öneriyoruz.
Kılcal Damar Tedavilerinde Etkilidir
Diğer konularımıza bakma fırsatınız olduysa Varis hastalığını toplardamar genişlemesi ve kılcal damar (Telenjiektazi) olarak ikiye ayırdık. Çünkü burada tehlikeli ve tehlikesiz olmasına karşın estetik sorun olduğunu bilmeniz için yaptık. Buradaki ayrıştırma aynı zamanda tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Kılcal damar tehlikesiz olup, genelde estetik bir sorun olarak kabul edilir. Kişide ciddi bir sağlık sorununa neden olmayıp, sadece kötü görünüm ve sızlama, yanma gibi şikayetlere neden olmaktadır. Etek giyen hanımlarda ciddi bir rahatsızlığa neden olan Telenjiektazi ve şikayetlerinden kurtulmak için tedavi olmanız önerilir. Bunun için size doktorunuz muhtemelen Lazer yada bir sonraki konuda inceleme imkanı bulacağınız Radyo Frekans uygulaması gerekir.
Lazerle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle narkoz yada hastanede yatma gibi istenmeyen sonuçları olmayan bir uygulamadır. Hasta tek başına kliniklerimize yada hizmet almak istediği sağlık merkezine muayene için geldiğinde aynı anda tedavisi de yapılarak sağlığına kavuşmuş bir şekilde geri dönmektedir.
Cilt Jel İle Soğutulur Tedavi öncesi yapılan tek hazırlık kişinin hiç bir şekilde canı yanmaması için lazer uygulanacak alana krem benzeri soğutucu jel sürülmektedir. Böylece lazerin sıcaklığını hiç bir şekilde anlamazsınız.
Isıtarak Tahrip Etmektedir Lazer denince hepimizin aklına kırmızı bir ışın gelmektedir. Aynı durum sağlık alanında da geçerli olup, burada tek farkı o ışının aslında 70 ile 90 dereceye varan ısı taşımasıdır. Uygulandığında ciltten daha koyu renkte olan kılcal damarlar ısıyı emerek tahrip olmasına neden olur.
Ağrı, Acı olur mu?
Yukarıda da belirtildiği gibi uygulama öncesi soğuk cilt jel ile soğutulmaktadır. Bir nevi basit bir anestezi anlamına gelen bu durum hastanın ağrı, sızı ve can yanması yaşamadan tedavi olmasını sağlamaktadır. Minimal bir acı olmakta genellikle rahat tolere edilmektedir.
Tedavi Ne Kadar Sürer?
Özellikle kadınlarda çok sık ve çok yaygın (fazlaca) görülen kılcal damarların görevi toplardamar ile atardamar arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Bu nedenle yaygınlığı kişiden kişiye değişmektedir. Tedavisi genelde 10-30 dakika seanslar arasında gerçekleşmekte olup, çok yaygın olmadıkça 1 seans yeterli olmaktadır. Çok yaygın olması halinde ise 2-3 seans uygulamak gerekebilir.
Lazerle Varis Tedavi Sonrası Ne Yapmak Gerekir?
Öncelikle sağlık merkezine gelirken yanınızda refakatçi vs getirmenize gerek yoktur. Çünkü tedavi oldukça basit olup, tedavi esnasında yada sonrasında neredeyse hiç bir sıkıntı yaşanmaz. 10-30 Dakika arasında sürecek uygulama sonrasında genelde 2. seansa çok gerek duyulmaz. Hasta uygulama sonrası evine, işine, okuluna nereye isterse özgürce gidebilir. Var olan kılcal damar problemlerinden tamamen kurtulmuş kabul edilir.
Hiç Bir İz Kalmaz
Ameliyatsız yöntemlerden biri olması nedeniyle zaten kesi vs yapılmaz. Cilt üzerinden ısı enerjisi uygulandığı için kişide herhangi bir iz oluşmaz. Özellikle yüzdeki kılcal damar tedavilerinde mutlaka Lazer önerilmekte ve uygulanmaktadır.
Radyo Frekans Lazere Göre Daha Etkilidir
Kılcal damar tedavisinde cilt üzerinden uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar şimdi konumuzda inceleme imkanı bulduğumuz Lazer ve yine detaylarını aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak görme imkanı bulacağınız Radyo Frekans uygulamasıdır. Hemen hemen benzer bir uygulama olup, RF’de ısı yerine radyo dalgaları kullanılmaktadır.
Köpük Uygulaması İle Hepsinden Daha Etkilidir
Şuan Türkiye ve Dünyada en çok uygulanan ameliyatsız varis tedavisi Köpük ve Skleroterapi olup, bu iki yöntemde ise damar içinden çok ince bir iğne ile yapılmaktadır. Sklerozan madde dediğimiz ilaç ile havanın özel bir cihaz ile karıştırılmasından elde edilen köpük maddesi uygulanmaktadır. En başarılı yöntemlerden olmasına karşın tüm kılcal damarlarda uygulanamaz. Çünkü uygulanabilmesi için mutlaka iğne girecek kadar geniş olmalıdır. O nedenle Köpük ve Skleroterapi daha çok kalın varislerin tedavisinde uygulanmaktadır.
Bacak Varisleri Tedavisi SGK Kapsamında Yapılmaktadır (Yüz Bölgesi Hariç)
Daha sık bacaklarda görülen kılcal damarların tedavisi SGK kapsamında yapılmaktadır. Özellikle erkeklerin yüz bölgesinde görülen kılcalların tedavisini ise SGK hiç bir hastanede karşılamaz. Çünkü yüz bölgesinde ortaya çıkan kılcalların tedavisi daha çok estetik uygulama olarak geçmektedir.
Lazerle Varis Tedavisi Yapan Hastaneler
Kamu hastanelerinde en gelişmiş yöntem olarak lazer görebilirsiniz. Köpük ve Skleroterapi gibi yöntemleri bulamayacağınız için genelde kalın varislerin tedavisinde ameliyat uygulanmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayanlar, gelme imkanı olanlar için İdea klinikleri ücretsiz muayene desteği vermektedir. Kliniklerimizde alanında tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanları görev yapmaktadır.
Riski Yada Riskleri Var mı?
Hiç bir riski yada kötü yönü olmayan bir uygulama olduğu söylenebilir. Fakat şunu bilmelisiniz lazer ışını uygulanan bölgelerde kıl kökleri zayıfladığı için hiç çıkmayabilir. Bacaklarda bu durum herhangi bir sorun olmazken erkeklerin yüz bölgesinde uygulanırken bilgi vermek ve dikkat etmek gerekebilir.
Ultrason İle Birlikte Yapılır Tedavi öncesinde Ultrason ile harita çıkarılıp, aynı şekilde tedavie esnasında yine damar içerisine sokulan fiberin takibi için Ultrason eşliğinde yapılması gerekir.
Lazerle Varis Tedavi Ücreti Ne Kadar?
Hastalar için en önemli hususlardan biride ne kadar masraf çıkacağıdır. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki size burada muayene etmeden bir rakam verme imkanı yoktur. Çünkü varis tedavilerinde ücret tespiti muayene esnasında hastalığın durumu (kılcal damar yada toplardamar genişlemesi) yoğunluğu bazı insanlar 3-4 cm alanda olurken bazı insanlar her iki bacağı kaplayacak kadar olabilir. O nedenle tedavi ücretlerini ücretsiz muayene esnasında yada sayfanın sonundaki şube cep telefonlarına hastalığınıza dair 2-3 tane resim göndererek öğrenebilirsiniz.
Lazer Cihazlarında Farklılık Olabilir
Son bir hususta daha bilgi vermek istiyoruz. Öncelikle lazer cihazlar onlarca marka olup, gördüğünüz cihazlar gittiğiniz sağlık merkezinde aynısı olmasını beklemeyin, çünkü her yerde farklı bir cihaz olabilir.
Evet değerli arkadaşlar burada konumuz son bulacak olup, sizlerin aklına takılan soruları aşağıdaki soru ve yorum formundan iletmeniz halinde doktorlarımız (kalp damar cerrahi uzmanları) kısa sürede yanıt verecek sizin sorunuzun vesilesi ile diğer insanlarında bilgilenmesini sağlayacaktır.
Exotherme Lazer
Kılcal varis tedavileri için geliştirilmiş lazerler arasında en etkilisidir. Lazerin vücuda değdiği noktaya entegre bir kamera ve soğutucu çelik ünite vardır. Entegre kamera damar kalınlığını 10-20 katına çıkararak kusursuz uygulama şansı vermektedir. Özellikle yüz bölgesindeki kılcal damar çatlamalarında iz kalması çok önemlidir ve exotherme lazerle iz kalmadan hepsini yok etmek mümkündür. İstanbul’da exotherme kullanan tek yer Kadıköy İdea Kliniktir.
EVLA (Endo Venöz Lazer Ablasyonu) Damar İçinden Lazerle Varis Tedavisi
Varisli damarın içerden yakılarak yok edilmesidir. Diz veya bilekten tükenmez kalemin içi kalınlığındaki lazer probu girebilecek kadar küçük bir delik açılır, bu delikten lazer ışığı veren tel benzeri yapı damar içinden kasığa yani genişlemiş damarın en üst noktasına kadar gelinir. Işık verilerek geri doğru çekilir, ışık damarı içerden çepeçevre yakar, yanan damar haftalar içinde vücut tarafından emilerek yok edilir. Bir tür ameliyattır ama ameliyatsız yöntem diyecek kadar da ağrısız ve kolay uygulamadır.
Benzer uygulama olan damar içinden radyo frekans tedavisi (EVRFA) ayrı sayfada ele alınacaktır.
Yukardaki yöntemlerle tedavinizin net ücretini öğrenmek için aşağıdaki cep telefonlarına fotoğraflar gönderebilirsiniz
Bakırköy: 0542 621 0888
İzmir: 0542 295 52 54
Ankara: 0532 350 2587
Kadıköy: 0542 231 2823
Şişli: 0532 463 9682
Bursa: 0532 152 26 75
Whatsapp tan göndereceğiniz fotoğraflarla net yedavi ücretinizi öğrenebilirsiniz.