online randevu tedavi ücretleri

Kıl Dönmesi Nedir?

Anüs bölgesinde görülen hastalıklara dikkat ettiğinizde bazıları daha çok erkeklere özgü olduğu ortaya çıkmaktadır. Onlardan biride Pilonidal Sinüs olup, daha anlaşılır haliyle tabir etmek gerekirse Kıl Dönmesi Latince adıyla pilonidal sinüs olarak bilinir. Daha çok 15-35 yaş arasında erkeklerde sıkça görülür.

Tedavi fotoğraf ve videoları için instagram.com/kildonmesi
Tabii ki bu kadınlarda görülmeyeceği anlamına gelmez. Daha nadirde olsa kadınlarda da görülür. Erkeklerde görülme sıklığı kadınların on katıdır. 15-35 Yaş arasında görülme nedeni ise bu yaşlarda kuyruk sokumu bölgesinin daha yumuşak olması ile alakalıdır. Pilonidal sinüs %98 – 99 oranında kuyruk sokumu bölgesinde görülürken aynı zamanda çok sık olmasa da göbek bölgesinde görülür. Yüz, bacaklar ve koltuk altı bölgesinde görülen ise Pilonidal Sinüs değil kıl batması problemidir. Özellikle ağda yapan kadınlarda kıl batması sıkça görülür.

Kıl Dönmesi Nedir?

Öncelikle halk arasında hatalı bir bilgiyi düzelterek başlayalım. Kıl dönmesini insanlar uzayan kılların cilt dışına çıkamaması sonucu cilt altına uzaması şeklinde bilmektedir. Bu tamamen yanlış bir bilgi olup, bu duruma kıl batması denmektedir. Tıraş olan erkeklerin yüzünde ve kadınların bacaklarında ağda ve epilasyon sonrası kıl batması görülür. Fakat konumuz bu olmadığı için asıl konumuz ile devam edelim. Sorunu baştan sona ele alacağımız için biraz geniş kapsamlı bir konu olacaktır. Sizden ricam vaktiniz olduğu bir anda baştan sona incelemeniz olacaktır.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Enseden Dökülen Kılların Cilt Altına Girmesidir
Evet değerli arkadaşlar pilonidal sinüs problemi %95 kuyruk sokumu bölgesinde görülür ve bu bölgede kıllar cilt altına girmektedir. Cilt altına giren kıllar incelendiğinde büyük oranda saç ve vücut kılı olduğu görülmektedir. Yani saçlardan dökülen kıllar sırtımızdan kuyruk sokumu bölgesine kaymakta ve oradan oluşturduğu giriş deliği ile cilt altına girmektedir. Yani sorun kuyruk sokumundaki kıllar değil saçların dökülenleridir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Videosu

Aşağıda izleyeceğiniz videoda yaklaşık aynı düzeydeki hastalığın tedavisinde kullanılan çağdaş yöntem ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş, devamında klasik yöntemlerden de anlaşılır şekilde söz edilip aradaki fark daha anlaşılır hale getirilmiştir.

Saç Kılları Nasıl Dökülür ki
Sağlıklı bir insanın kafasında 140 ile 200 bin arasında saç teli bulunmaktadır. Bunların her biri 2-10 yıl arası yaşayıp, yenilenmek için dökülmektedir. Bu dökülme günlük 60-70 tel olup, siz farkında olmasanız bile her gün 60-70 kıl dökülmektedir. Dökülen bu kılları kişinin hataları nedeniyle kuyruk sokumuna kayabilmektedir. Burada biriken kıllar cilt altına girebilmektedir. Bu nedenle daha fazla banyo ve dik oturmak önerilir. Saçı dökülen şahıslarda kıl dönmesi hastalığına daha sık rastlanır, bunun sebebi dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesindeki deriyi delerek deri altına girmesidir. Kıl dönmesi ameliyatında çıkan kılların ayrıntılı incelemesinde % 95 oranında saç kılı olduğu, az bir kısmının sırt ve omuz kılı olduğu yine az bir kısmının da deri döküntüsü, elbise tozu gibi vücut için yabancı cisim olan maddeler olduğu görülmüştür.

Kıllar Cilt Altında Yumak Oluşturur
Ortaya çıkan giriş deliği sanki diğer kıllara yol gösterircesine yeni kıl ve tüylerin o delikten içeri girmesine neden olmaktadır. Vücudumuz cilt altına giren kıl ve tüylerin yabancı cisim olduğunun farkına varıp onları zar ile kaplamakta etrafa zarar vermesini önlemektedir. Hatta öyle ki cilt altında biriken bu kılları salgıladığı bir madde ile yakmayı amaçlar ama bu konuda başarılı olamayıp, aşağıda detaylarını göreceğiniz makat apsesine neden olmaktadır. Yani kıl dönmesi tedavi edilmemesi halinde ciddi doku hasarlarına neden olur.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Hasta ya da yakınları genellikle doğru teşhis koyarlar. Doktor ise baktığı anda teşhis koyar. Muayenesi yapılan hastalar ele alındığında genelde hep ileri evre olarak gelmektedir. İnsanlar apse problemi olana kadar bu hastalığın farkına varamıyor. Yada utanma problemi nedeniyle doktordan uzak duruyor. Oysaki dikkatli davranmanız halinde kıl dönmesi ilk aşamadan itibaren kolayca anlaşılır. Evet ilk etaplarda çok ciddi şikayetleri bulunmamaktadır. Şimdi dilerseniz bu hastalığı anlamamıza olanak veren belirtilere göz atalım.

Giriş Deliği / Delikleri
Sorunun ilk dikkat edilmesi gereken hususu kuyruk sokumu bölgesinde delik yada deliklerin olup, olmadığıdır. Çünkü baş, ense ve sırtımızdan dökülen kıllar bir yada birden fazla giriş deliği oluşturabilmektedir. Aşağıda konuya açıklık getirmek için bir görsel yer almaktadır. İlk belirti olarak kuyruk sokumunda herhangi bir delik olup, olmadığına bakmalısınız. Dikkatli bakıldığında bu delik çok rahat görülüp, aynı zamanda içerisinde kıllar görülebilir. Bunu kendiniz yapma imkanınız zor olup, özellikle evli iseniz eşinizden destek alabilirsiniz. Yatağa makat muayenesi pozisyonunda diz üstüne oturarak eşinizin dikkatlice kontrol etmesini sağlayın.

Kuyruk Sokumunda Şişlik

Bir diğer belirti ise şişlik olduğu söylenebilir. Büyüklüğü bir nohut tanesi kadar olabileceği gibi aynı zamanda yumurta büyüklüğüne ulaşabilmektedir. Bu şişliğin nedeni norlamde olduğu halde fark edilmeyen hastalığın o bölgede iltihaba neden olmasıdır. Etrafı kapsülle çevrili kılların etrafındaki kapsül zedelendiğinde vücut bunları eritmek için salgı yapar, salgı deliklerden dışarı akar. Bir engel çıkıp salgı dışarı akamazsa içerde birikir. Deri altında biriken bu salgıya mikrop bulaşır. Vücut ısısı ile mikroplar hızla çoğalıp apseleşmeye neden olur. Apse ciddi ağrı yapan şişlik olarak hastayı rahatsız eder.

Pilonidal Sinüs Apsesi Nedir

Cilt altında biriken kıllar arttıkça vücut bunları yok etmek için bir salgı aktardığını belirttik, bu salgı kılları imha etme imkanı olmayıp, artık cildin dışına çıkması gerekmektedir. Genellikle kıl giriş delikleri ve ter bezlerini kullanarak vücut dışına çıkmaktadır. Kullandığı yollar tıkanık olması halinde ise cilt dışına çıkamayarak büyük bir sivilceye benzer şişliğe neden olmaktadır. Büyüklüğü portakal kadar olabilmektedir. Ağrılı bir süreç olup, ağrı şiddeti giderek artmaktadır.

Kuyruk Sokumunda Ağrı

İlk başlarda ciddi bir belirtisi olmaz, apseye neden olması halinde kuyruk sokumu bölgesinde ağrı kaçınılmaz sonuçlardan olacaktır, ve boşaltılıncaya ya da kendiliğinden patlayıncaya kadar giderek artacaktır.. Fakat bilmenizde yarar gördüğüm bilgilerden birisi makat ağrısı daha çok Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması) kabızlık problemine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardan biri ve en ağrılı makat hastalıklarındandır. O nedenle mutlaka bir doktora muayene olarak sorun teşhis edilmelidir. Aynı şekilde yukarıda da belirtildiği gibi kılları saran kapsül kişinin sert oturması ile patlayabilir. Bu durumda kişide ağrı ve ateşlenme görülür.

Kuyruk Sokumunda Akıntı

Pilonidal sinüste akıntı şart değildir ama sıkça rastlanan bir durumdur. Akıntının sebebi vücudun kılları eritmek için salgıladığı sıvıdır ama kılı eritme yeteneği olmadığı için akıntı devam eder. Akıntı son derece önemsiz ve tedaviye engel olmayan bir durumdur. Akıntı hastayı rahatısız eder, çamaşırlarda kirlenmeye neden olur. Akıntı varken ameliyat yapılmasında sakınca yoktur.

Kıl Dönmesi Zararları

Şuana kadar hastalık ve tedavisinden dolayı öleni hiç görmedim. Fakat hastalığın ilerlemesi ile birlikte huzurlu bir hayat yaşama imkanı neredeyse kalmayacaktır. Çünkü ilerledikçe apse problemi ortaya çıkacak ve makat bölgesinde oluşan şişlik sizin oturmanıza bile engel olacaktır. Aynı şekilde apsenin patlaması yukarıda da belirtildiği gibi daha kötü sonuçlardan biri olan Anal Fistül problemine neden olmaktadır. Akıntı ve kötü koku yine bezdirici hale gelmektedir. Yani bu şekilde bir hayat sürmeniz çok zordur. O nedenle sadece 10 dakika gibi bir zamanınızı ayırarak tedavi olmalısınız.

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Öyle yada böyle bir şekilde bu sorun ile karşı karşıya kaldığınızda ilk yapmanız gereken utanma problemini bir kenara bırakmak olmalıdır. Çünkü sağlığınız her şeyden önemli olup, utanma probleminizi aşmak için özellikle hem cins hekim tercih edebilirsiniz. Özellikle kadınlar genelde daha az utanma problemi yaşayacağı kadın genel cerrahi uzmanı tercih etmektedir.

Kıl Dönmesi Kendi Kendine Geçmez Cerrahi Müdahale Gerekir
Pilonidal Sinüs problemi ile karşı karşıya kalan biri için tek çözüm yolu tedavidir. Evresi ne olursa olsun, geç kalınmadan tedavi edilmesi gerekir. Yani tedaviden kasıt cilt altında biriken kıllar çıkarılması gerekmektedir. Cerrahi müdahale sadece cilt altında biriken kılları çıkarmak olmayıp, aynı zamanda onları saran zar (kapsül) çıkarılması gerekir. Aksi halde o zarın içine yeni kıllar girmeye devam edecektir. Aynı şekilde giriş ve çıkış delikleri çok iyi bir şekilde tespit edilip, yok edilmesi gerekir.
Ameliyatsız yöntemler diye lanse edilen uygulamalar gerçek bir tedavi değildir, daha çok hastanın şikayetlerini azaltmaya yönelik uygulamalardır. Fenol yöntemi ve gümüş tedavisi denilen bu yöntemler ağrıyan çürük dişin ağrısını kesmek için alınan ağrı kesicinin etkisine benzer uygulamalrdır.

Kesin Çözüm İçin Kıl Dönmesi Ameliyatı Önerilir
Evet arkadaşlar açık konuşmak gerekirse bu işin bilimsel ve mantıklı çözümü ameliyat ile olmaktadır. Bu kapsamda günümüze kadar yaklaşık 50 farklı kıl dönmesi ameliyatı tekniği geliştirilmiştir. Tüm yöntemlerde amaç cilt altında biriken kılların çıkarılması ve kesinlikle onları saran zar ile çıkarılması gerekir. Bugüne kadar geliştirilen yöntemlerin bir çoğu sağlam dokuyu da kestiği için uygulanması son bulmuştur. Günümüzde en çok tercih edilen uygulamalardan biri Mikro Sinüsektomi olup, sadece 2 cm alanda yapılan kesi ile gerçekleşmektedir. Diğer yöntemlere göre bir çok üstünlüğü olan yöntemi birlikte tanıyalım

Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Önerdiğimiz ve uyguladığımız yöntemlerden birisi Mikro Sinüsektomi olup, Bascom ameliyatının geliştirilmiş hali olup, klasik yöntemlere göre bir çok alanda avantajı olduğu söylenebilir. Öncelikle nasıl yapıldığına bakalım, devamında öne çıkan avantajları inceleriz.

2 cm alanda yapılan kesi ile yapılmaktadır. Yani mucizevi bir uygulama denebilir. Çünkü klasik yöntemlerde kesi oranı 30 cm’ye yaklaşabilmektedir. En fazla 2×2 cm alanda yapılan kesi ile cilt altındaki kıllar onları saran kapsül ile birlikte çıkarılmaktadır. Bu noktadan sonra estetik dikiş ile dikilerek işlem 10 dakika bile sürmeden tamamlanmaktadır. Normalde klasik ameliyatlarda çok belirli bir iz kalırken Mikro Sinüsektomi yönteminde ameliyat olduğu bile kolay kolay anlaşılmaz.

Kıl Dönmesi Ameliyat Fiyatları

Mikro sinüsektomi yöntemiyle uygulanan tedavi SGK’sı olan hastalara muayene ücreti dahil 4500 TL’den başlamaktadır. Hastalığın durumu, düzeyi, uygulanacak yöntem ve kullanılacak malzeme gibi durumlara göre değişiklik gösterebilir.

Narkoz ve Hastanede Yatmak Gerekmez
En güzel yönlerinden biri Mikro Sinüsektomi sadece 10 dakika içinde yapılan bir yöntem olup, ameliyathane ortamı gerekmez. Genel anestezi (narkoz) gerekmediğinden kişi hastanede yatmasına gerek yoktur. Tedavi sonrası 10-15 dakika dinlendikten sonra son bir kontrol edilip, evine, işine dönebilmektedir. Kişinin yanında refakatçi olmasına gerek yoktur. Klasik ameliyatlarda ise 2-5 gün arasında hastanede yatmak ve 20-45 gün süre ile de evde istirahat etmesi gerekir.

Pansuman Gerekmez
Klasik ameliyatlarda kesi oranı büyük olduğu için hasta 12-16 gün boyunca günlük pansuman yaptırması gerekmektedir. Açık bırakma yönteminde pansuman ise tam bir zulümdür. Her ne kadar 2 ayda kapanır dense de 4-6 ayda ancak kapanmaktadır. Yara kapanıncaya kadar yani aylarca pansuman yapılması gerekir.  Mikro Sinüsektomi uygulamasında ise hasta kesinlikle pansuman yaptırmaya gerek duymaz. Diğer yeni ameliyat yöntemleri olan bascom ameliyatı, sinüsotomi ve pit picking yöntemlerinde de pansuman uygulaması mikrosinüsektomi yönteminde olduğu gibidir. Ameliyattan hemen sonra işlem yerine konulan pansuman üç gün sonra alınır, banyo yapılabilir, tekrar pansuman önerilmez. Sıkça yıkama, temiz ve kuru tutma önerilir.

Tekrarlama İhtimali Yok Denecek Kadar Az

Klasik ameliyatlar sonrası tekrarlama ihtimali %40-%50 arası olurken Mikro Sinüsektomi uygulamasında ise %3 civarındadır yani oldukça düşük bir risk teşkil etmektedir. Tabii ki kişi doktorun önerilerine dikkat ederek Pilonidal Sinüse neden olan hata ve ihmallerden kaçınması gerekir. Bu hastalıkta tekrar en rahatsız edici sonuçtur.

Ücretsiz Muayene Fırsatı

Mikro Sinüsektomi yapan hastanelerden biride Medicalart olup, özellikle ücretsiz muayene imkanı ile Türkiye’nin 4 büyük şehri İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da 6 farklı kliniği ile hizmet vermektedir. SGK mensubu hastalara ücretsiz muayene uygulaması olup, sorunun teşhisi ve uygulanacak tedaviyi anında öğrenebilirsiniz.

Tedavi Ücretlerinde %50 İndirim
SGK anlaşmalı olarak hizmet veren kurum SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve TSK personeline ücretsiz muayene dışında ayrıca tedavi ücretlerinde %50 indirim yapmaktadır. Tek fiyat politikası ile hizmet veren kurum son yıllarda en çok tercih edilen özel sağlık merkezleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de bir ilke imza atarak tedavi ücretlerini yayınlamaktadır.

Çağdaş Kıl Dönmesi Ameliyatları

Mikro sinüsektomi ve benzer mantıkla geliştirilmiş bascom procedür, pit picking ameliyatları, bunların yanı sıra ameliyatsız sınıfa sokulan daha doğrusu ameliyatsız diyecek kadar küçük bir girişim olan sinüsotomi tedavisi bu çağdaş ameliyatlar sınıfına girer. Bu ameliyatların ayrıntısı farklı sayfalarda ele alınmıştır.

Çağdaş ameliyatların avantajları şu şekilde özetlenebilir; Tekrarı azdır, iş gücü kaybı yoktur, işelem ait rahatsız edici iz kalmaz, ağrı minimaldir, iltihap ve kanama riski çok düşüktür, hastane, narkoz, üç gün sora banyo yapılabilir, pansuman önerilmez, tahlil gerektirmediği için daha ekonomiktir.

Kıl Dönmesi Apsesi
Aynı hastalığın farklı bir aşaması ya da farklılaşmış hali denilebilir. Kılların olduğu yumağının olduğu alan yani sinüse mikrop bulaşır. Mikroplar giderek çoğalır, salgı olan bir ortam oluşur. Apsenin rahat genişleyebileceği alan olduğu için giderek şişer ve ağrı artar.

Apse ilerledikçe ağrı artar, ateş, halsizlik gibi genel enfeksiyon belirtileri eklenir. Hayati önemi olmasa da acil müdahale gerektiren bir durumdur. Apse boşalıncaya ya da boşaltılıncaya kadar hastanın şikayetleri artar. Apse boşaltıldığı anda şikayetlerde hızla gerileme başlar. Ağrı o anda % 70 oranında azalır. Apse boşaltıldıktan sonra etraf dokudaki iltihabın daha çabuk iyileşmesi için antibiyotik başlanır. Apsenin çevre dokuya verdiği hasarın düzelmesi için 1.5-2 ay gibi bir süreye ihtiyaç vardır. Bu sürenin sonunda asıl hastalık olan pilonidal sinüs ameliyat edilir. Ameliyat ertelenirse yeniden apseleşme olabilir, bu doğru bir yaklaşım değildir çünkü her apse hastalığı biraz daha ileri bir seviyeye taşır.

Kıl Dönmesi Ameliyatından Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır

Klasik yöntemlerde iki hafta banyo yasaklanır, iki haftanın sonunda dikişler alınır ve ertesi gün banyo yapılır. Çağdaş ameliyatlardan sonra banyo durumu çok farklıdır. İşlemden hemen sonra yarayı kapatmak için konulan pansuman üç gün kapalı kalır, üç günün sonunda pansuman çıkarılıp banyo yapılabilir. Yani ameliyattan sonraki 3. günün sonunda banyo yapmakta sakınca yoktur. Bu banyodan sonra bölgenin nemlenmemesi için kalçaların arasına bir parça kağıt havlu koymak nemi ve yaranın iltihaplanmasını engeller. Tekrar pansumana gerek yoktur, basit bir kağıt havlu koymak yeterlidir.

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hastalık asıl branş olarak proctoloji branşına girer yani hasta proctoloji uzmanına kıs adıyla proktologa gitmelidir. Proctoloji genel cerrahi branşının üst branşıdır, yaşanılan yerde proctoloji uzmanı yoksa genel cerrahi doktoruna gidilebilir. Gidelen doktorun branşı kadar bu konudaki tecrübesi daha doğrusu hangi yöntemlerle ameliyat yaptığı daha önemlidir. Sadece flap yöntemini bilen doktora giderseniz çağdaş yöntemlerle tedavi olma şansınızı kaybedersiniz.

Şu telefonlardan fotoğraf göndererek teşhisinizden emin olabilirsiniz.

Site Sahibi
Medicalart Bilgisayar Satış Bakım Onarım