Kıl Dönmesi Nasıl Geçer? Kuyruk sokumu bölgesinde oluşan en ciddi hastalıklardan biri olan kıl dönmesi kesinlikle cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Cerrahi bir operasyon ile bölgede bir kesik açılır. Ve sonrasında rahatsızlığa sebep olan kıl yumağı bölgeden çıkarılır.
İnsanların sağlıklı bir yaşam için yapacağı en iyi şeylerden biride toplumda sık görülen hastalıklara karşı bilgi sahibi olmaktır. Hastalığın nedenleri (önlem almak için gerekli) belirtileri (erken teşhis ve tedavi için gerekli) çözüm yolları (bilimsel tedavi yöntemlerini bilerek) sağlığınıza kavuşmak için bu üç hususta mutlaka bilgi birikimi edinmeliyiz.
Toplumda (Özellikle Erkeklerde) Sık Görülen Hastalıklardan Biride Pilonidal Sinüs
Başlıkta yer alan hastalık ismi belki biraz anlamsız gelmiş olsa da halk arasındaki ismini duyunca hemen anlarsınız. Pilonidal Sinus halk arasında Kıl Dönmesi olarak bilinmektedir. Makat hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri olup, daha çok erkekleri ve 15-30 yaş arası bireyleri etkilemektedir. Özellikle bu yaş aralığındaki insanlar Pilonidal Sinüs Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm yollarına dair bilgi sahibi olması sorunu baştan engellemek için yeterlidir.
Kıl Dönmesi Neden Olur
Konuyu daha net anlayabilmek için sorunun başına dönerek neden olduğuna dair bilgileri bakmalıyız. Uzun yıllar o bölgedeki kılların deri altına doğru büyüdüğü sanılırdı ancak son yıllarda yapılan mikroskobik araştırmalar sinüsün içinden çıkan kılların neredeyse tamamının ense kıllarından, az bir kısmının da omuz, bel ve sırt kıllarından oluştuğu görülmektedir. Enseden dökülüp kalçaların arasına sıkışan kıllar yürürken kalcaların arasında hareket ederek matkap ucu gibi deriyi delip deri altına girer, bir kıl girdikten sonra oluşan delik arkadan gelen kılların girmesine yol açar. Kıllar girdikçe sinüs te büyümeye devam eder.
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kuyruk sokumunda delik (olmazsa olmaz belirtidir)
Şişlik, badem kadar olabildiği gibi ceviz kadar veya daha büyük olabilir
Akıntı, iltihap kaynaklı olabildiği gibi vücudun kılları eritmek için salgıladığı sıvı da olabilir.
Akıntı yapan delik kıllara karşı vücudun oluşturduğu reaksionel sıvının aktığı çıkış deliğidir
Kötü koku, akıntıdan kaynaklanır
Ağrı, genellikle olmaz iltihap ve apse olduğunda ağrı eklenir
Delikten içeri girmekte olan kıl demetleri
Kaşıntı, akıntının ciltte tahrişe sebep olur
Çukurluk, gamze
Pilonidal Sinüs Nasıl Geçer?
Evet arkadaşlar yukarıda yer alan bağlantılar ile sorunun vasfı, nedenleri ve belirtilerine dair bilgi sahibi olduk, ben olmadım diyorsanız muhtemelen yukarıda verilmiş olan bağlantıya bakmadınız. Değerli arkadaşlar bu konuda ise ortaya çıkan sorundan nasıl kurtulacağımızı ele alacağız. Yani kıl dönmesi nasıl geçer? sorusuna bilimsel anlamda yanıt vereceğiz.
Kendi Kendine Geçme İmkanı Yok (Boşuna Beklemeyin)
Üzücü ama gerçek cilt altında toplanan kılların kendi kendine dışarı çıkması imkansız. Cilt altında kıl yumağı ile de bir ömür geçirmeniz imkansız o nedenle mutlaka tedavi olmak gerekir. Yani bir doktora / cerraha ihtiyacımız olacaktır. Bu noktadan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri hangi doktora / bölüme gideceğimiz ve en avantajlı hangi tedavi / ameliyat yöntemi ile sağlığımıza kavuşacağımızı araştırmalıyız. Sitemizde Pilonidal Sinüs ile ilgili baştan sona aradığınız tüm detayları bulabilir, bulamadığınız yerlerde ise doktorlarımıza sorabilirsiniz.
Hangi Bölüme / Doktora Gitmek Gerekir?
Kuyruk sokumu bölgesinde delik (giriş, çıkış delikleri) akıntı, kirli koku, iltihap, ağrı gibi sorunlar genelde pilondal sinus belirtisi olmakla birlikte diğer makat hastalıklarından biride olabilir. Her neyse tüm makat hastalıklarının teşhis ve tedavisinde en çok gittiğimiz Dahiliye (İç Hastalıkları) yerine Genel Cerrahi fakat (Proctoloji) yani makat hastalıkları konusunda uzman olana gitmek gerekir.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doktora geldiğinizde 2 dakikalık bir muayene ile sorun %100 e yakın doğrulukla teşhis edilmektedir. Muayene esnasında aynı zamanda hangi tedavi yöntemi uygulanacağı tespit edilir. İlaç, krem vs bunları unutun çünkü bunlarla tedavi imkanı yoktur. Geriye cerrahi müdahale kalmaktadır. Cerrahi müdahalede en geçerli yöntem ise ameliyat olmaktadır. Durun durun hemen korku ve endişeye kapılmayın. Gelişen teknoloji ile birlikte pilonidal sinüs ameliyatları çağdaş yöntemler sayesinde sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede yapılır hale gelmiştir.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Tedavi Edilemez mi?
Öncelikle yapılan işlemin hasta açısından nasıl bir sonuç doğuracağı ve bilimsel olup, olmadığına bakmak gerekir. Ameliyatsız yöntemlerle tedavi edildiğini iddia eden doktorlar görebilirsiniz. Genelde kuyruk sokumunda ince bir delik açarak kılları birer ikişer çıkarmaktadır. Fakat unuttukları husus çıkardıkları kılları saran kapsül dediğimiz bir tabaka bulunmaktadır. O kapsül çıkarılmadıkça kişi her yıl Pilonidal Sinüs tedavisi olması gerekir. Çünkü sürekli o kapsül içerisine yeni kıllar girmeye devam edecektir. Fenol ve gümüş yöntemi denilen bu ameliyatsız yöntemlerde hastalığın asıl nedeni olan kıl giriş delikleri de olduğu gibi, hatta aletler girip çıktıüı için daha da genişleyerek kalır. Bu tür ameliyatsız yöntemler gerçek bir tedavi değil daha çok şikayetleri azaltmaya yönelik uygulamadır.
Kıl Dönmesi Ameliyatı En Akıllıca Çözümdür!
Evet arkadaşlar ameliyatsız yöntemle yapılması halinde tam anlamıyla başarı sağlanamaz. Çünkü sadece cilt altında biriken kılları almak yerine aynı zamanda cilt ile kıllar arasında bariyer vazifesi gören kılları sarmalayan kapsül ile birlikte çıkarılmalıdır. Bunu yapabilmek içinde Pilonidal Sinüs ameliyatı kaçınılmaz olacaktır. Bugüne kadar yaklaşık 30-40 farklı ameliyat yöntemi geliştirilmesine karşın 14-15 tanesinin uygulanması devam etmektedir. Bu yöntemlerin pit picking, mikro sinüsektomi, sinüsotomi ve bascom olan 4 tanesi çağdaş yöntemdir.
Mikro Sinusektomi Yöntemini Öneriyoruz
Kıl dönmesi ameliyatı uygulamalarında en son geliştirilen teknik Mikro Sinusektomi olup, klasik yöntemlerden biri olan Bascom’un modifiye ve geliştirilmiş halidir. Medicalart Bakırköy Kliniği genel cerrahi uzmanlarımızın geliştirmiş olduğu bu yöntem hasta açısından çok avantajlıdır.
2 cm kesi ile yapılmakta En önemli yönlerinden birisi kılları çıkarmak için yapılan kesi oranı klasik yöntemlerde 30 cm’e kadar çıkarken Mikro Sinüsektomi uygulamasında sadece 2 cm alanda yapılır.
Narkoz ve hastanede yatma gerekmez Bir diğer avantajı ise sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede uygulanıyor olmasıdır. Lokal anestezi ile yapılan uygulama sonrası hastanede yatma, iş gücü kaybı yaşanmaz. Ameliyat sonrası 10-15 dakika dinlendikten sonra kontrol edilerek evinize, işinize, okulunuza dönersiniz.
Fiyatı Oldukça Ekonomiktir Bir diğer önemli yönü ise klasik yöntemlere göre fiyatı oldukça makul olup, aynı zamanda SGK kapsamında gelen hastalara %50 indirim yapılır. Narkoz, narkoz öncesi tahliller, konsultasyon, film gibi ek masraf olmaması sayesinde daha ekonomik sunulabilmektedir.
Mikro Sinüsektomi Video
Çağdaş Kıl Dönmesi Ameliyatları
Mikro sinüsektomi gibi pit picking ve bascom ameliyatları da ayaktan uygulanan tedavi yöntemleridir. Sinüsotomi denilen yöntem ise ameliyatsız diyecek kadar küçük bir girişimdir, ayrıntıları farklı sayfalarda ele alınmıştır. Çağdaş ameliyatların hepsi ayaktan yani kişi işine bir saat ara verip tedavisini yaptırıp işine dönebilmektedir. Benzer şekilde sosyal yaşamına veya okuluna dönebilir.