Yağ Kisti Tedavisi günümüzde genel cerrahinin ilgilenmekte olduğu bir alan olup tedavisi oldukça basit bir işlemle yapılabilmektedir. Oluştuğu bölge üzerinde küçük küçük keseler açılarak kistler bölgeden alınır. Ve tekrarlamaması için kapsülü ile birlikte çıkarılır, kapsül içerde kalırsa tekrar olur.
Kafa derisinde şişlik olarak ortaya çıkan kistler genellikle beze ile karıştırılmaktadır. Oysaki baze kafa derisi dışında el, ayak, boyun gibi bölgelerin tamamında görülmektedir. Kist ise %90 kafada görülür. Tedavisi 5 dakika sürecek olan ameliyat ile mümkündür.
Kafada Yağ Bezesi Neden Olur?
Konuyu daha anlaşılır hale getirmek için yağlı saçları örnek vermek istiyorum. İnsanların saç köklerinde yağlı bir salgı yapan salgı bezleri bulunmaktadır. Bunların kepek vs gibi sorunlarla tıkanması halinde cilt dışına çıkamayan salgı kafa derisi altında birikmekte ve kist haline gelmektedir. Kist ile karıştırılan beze ile kafa, ayak tabanı ve el avuç içleri dışında görülür. Oluşum nedeni ise yağlı dokularının olduğu bölgelerde kontrolsüz büyüme sonucu oluşur.
Yağ Kisti Nasıl Anlaşılır?
Saç köklerinde oluşan tıkanma dışarı atılması gereken salgının içerde birikmesine neden olacaktır. İlk etapta ciddi bir belirtisi olmayıp, ilerleyen süreçte kafa derisinde şişlik yada şişlikler meydana gelecektir.
Kafada Yağ Bezesi Nasıl Geçer?
Kendi kendine geçme imkanı olmayan yağ kistleri mutlaka cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi yöntemi sadece ameliyat olup, ama sadece 2 dakika zaman ayırmanız yeterli olacaktır. Genellikle kafada olduğu için ameliyatı yapacak kişinin bu konuda birikimi önemlidir. Kliniklerimizde saçları kesmeden ameliyat etmekteyiz, bu sayede hastamız klinikten çıkarken ameliyat olduğu belli bile olmaz. Yaygın uygulamada kistin 3-5 cm etrafı tıraş edilir ve çok komik bir görünüm ortaya çıkar.
Kafada Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beze ameliyatındaki gibi cilt üzeri minimum 1-2 cm alanda kesi yapılarak kist mutlaka ama kapsülü ile çıkarılmaktadır. Kapsülü ile çıkarılmayan kist ya da beze maalesef yeniden tekrarlayacaktır. Çünkü onu koruyan, sarmalayan kapsül mutlaka çıkarılmalıdır. Bir diğer önemli husus ise en küçük kesi ile yapılmalıdır. Kafa, kol, bacak gibi yerler görünür bölge olması nedeniyle abartılı iz kalabilmektedir. Yine aynı şekilde kesi yapılan alanı dikerken kesiye en yakın noktadan yapılmalı ve mümkün oldukça cerrahi gizli dikiş yöntemi tercih edilmelidir.
Kafada Yağ Kisti Ameliyatı Video
Kafada Yağ Kistleri Tedavi Sonrası Tekrarlar mı?
Yukarıda ki bilgilerde de belirtildiği gibi kapsülü ile çıkarılan kist yada beze tekrarlama riski yoktur. Yağ bezesi yada kistler kesinlikle zararlı olmayan iyi huylu tümörler olması nedeniyle tedavi sonrası herhangi bir analiz yada işlem yapmaya gerek yoktur. Tedavi konusunda yeteri kadar bilgi verdik, birde yapılışını izleyelim.
Kliniklerimizde Ücretsiz Muayene
Alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanlarının görev yaptığı tedavi içinde ücretsiz muayene imkanı sunmaktadır. Medicalart İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de toplam altı şube ile hizmet veren kliniklerimize randevu alarak gelebilirsiniz. Medicalart Klinik adres ve telefon numarası bilgileri aşağıda yer almaktadır. Kliniklerimiz SGK anlaşmalı olması nedeniyle SSK, Bağkur, Memur ve Memur emeklisi hastalarımız tedavi ücretlerinde %50 indirim uygulanmaktadır.
Yağ Kisti İltihaplanması ; Çeşitli sebeplerle kistin kapsülü zedelenirse vücut tarafından salgı salgılanır, bu salgı üzerinde mikrop gelişir ve kistte iltihap gelişir. Normalde ciddi şikayet yapmaz ancak iltihaplanınca ağrı ve şişme olur. Ağrı iltihabın ve şişliğin şiddetine gör çok fazla olabilir. İltihaplı dönemde sadece iltihap tedavi edilir. iltihap geçtikten sonra sorun aynen eskisi gibi olur, işte bu düzelme döneminde kistin çıkarılması gerekir. İltihap döneminde patlarsa çok kötü kokulu cerahat boşalır.
Yağ Kisti Tedavi Ücreti Nedir?
Tedavi ücretlerinde sabit fiyat uygulaması olup, kafada bulunan kist sayısına ve hastanın SGK lı olup olmamasına göre fiyat değişmektedir. Kist tedavisinde 2 cm ye kadar olan ilk kist 3000 TL’den başlar eklenen her kist 1500 TL’den başlar. SGK hastalarına bu ücretlerin % 50’si uygulanır yani ilk yağ kisti 1500 TL’den başlarken eklenen her yağ kisti 750 TL’den başlar. Çok büyük yağ kistlerinin tedavi ücreti muayeneyle belirlenmektedir. Ücretler tedavi ücreti olup muayene ve diğer uygulamalar için ayrıca ücret alınmaz.
Kafanızda benzer şekilde şişlik yada şişlikler bulunuyorsa sizde İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, İzmir de olmak üzere altı şubemizden size yakın olandan ücretsiz muayene imkanlarından yararlanarak teşhis ettirebilirsiniz. Bunun için size en yakın kliniğimize randevu alarak gelmelisiniz.
Kafada Yağ Bezesi Ağrı Yapar mı ?
Normalde ağrı yapmaz ancak iltihap ve apse olması durumunda şiddetli ağrı olur, bunun yanı sıra hızlı büyüdüğü dönemlerde basınç artışı deriyi gerdiği için ağrıya neden olur. Bazı hastalar ağrı olunca “kanserleşiyor mu acaba” gibi tedirginlik yaşar ama bu tedirginlik yersizdir çünkü ağrı eklenmesi ciddi bir bulgu değildir.
Kafadaki Yağ Bezesi İçin Hangi Bölüme Gidilir ?
Genel cerrahi uzmanının işidir, her ne kadar kafada olması beyin cerrahlarını akla getirse de beyin cerrahları bu konuda eğitim almazlar, genel cerrahlara sevk ederler.