Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi (Sinüsotomi)denilen ve yeni nesil bir tedavi yöntemi olan bu uygulama sayesinde eski usül Flap ameliyatında olduğu gibi ciddi boyutlarda ve derinliklerde kesikler oluşmamaktadır. Bahsi geçen bu kesikler uzun sürelerde iyileşmekte ve sonrasında ise mutlaka iz ve şekil bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Kıl dönmesi hastalığına günümüze kadar 40-50 çeşit tedavi yöntemi denenmiş ve halen ideal tedavi yöntemi bulunamamıştır. Günümüzde en sık uygulanan ameliyatlarda büyük doku kesileri yapılmakta ve gereksiz yere büyük sağlıklı doku parçaları alınıp atılmaktadır. Oluşan büyük yaraların kapatılması ve iyileşmesi zor ve zaman almakta kalçada ciddi izler ve şekil bozukluğu bırakarak iyileşmektedir. Bu nedenle kıl dönmesi hastalığının tedavisinde mümkün olan en küçük kesi ve en az doku kaybı ile yapılacak ameliyat ve girişimler tercih edilmelidir. SİNÜSOTOMİ yöntemi de minimal doku kaybı ve ciddi yara izi bırakmadan iyileşen girişimsel tedavi yöntemi olarak iyi bir seçenektir.
Sinüsotomi Nasıl Yapılır?
Kıl dönmesi tedavisinde yapılması gereken cilt altında biriken kılları çıkarmaktır. Tabii ki bunu yaparken mutlaka o kılları saran zar ile birlikte çıkarılması gerekir. Zar (kapsül) çıkarılmaması halinde 1-2 yıl içerisinde aynı noktada tekrarlama olasıdır. Günümüzde ameliyatsız tedavi olarak uygulanan yöntemlerde sadece cilt altındaki kıllar çıkarılmakta ve kapsül bırakılmaktadır. Sinüsotomi yönteminde ise giriş ve çıkış deliklerinde yapılan genişletme ile cilt altında biriken kıllar yanı sıra kapsül temizlenmekte ve bunların yapıldığına emin olunmaktadır. Temizlikten, sinüsün tümüyle çıkarıldığından emin olunduğu için tekrar ihtimali çok düşük % 3-4 civarındadır.
Giriş / Çıkış Deliklerinden Girilir
Bu yöntemde uygulama kılların cilt altına giriş ve çıkış deliklerinde RF (Radyo Frekans) ile yarım santim kadar genişletme şeklinde başlamaktadır. Genişletilen bu deliklerden cilt altına girilerek geliştirdiğimiz özel tel fırça ve küret ile cilt altındaki kıllar ve onu saran kapsülü temizlenmektedir.
Sinüsotomi Tedavi Videosu
Sadece 10 Dakikada Yapılır
Uygulama ameliyatsız olduğu için narkoz ve ameliyathane gerekmez. Bölgesel uyuşturma şeklinde yapılır ve sadece 10 dakika sürmektedir. Bu süreçten sonra hastaya pansuman yapılarak, aynı gün evine, işine, okuluna dönmesi sağlanır. Hastalar 3 gün sonra işlemden sonra konulan pansumanı alıp banyo yapabilir.
Dikiş Atılmaya Gerek Yoktur
Uygulama sadece 0,5 cm deliklerle yapıldığı için dikiş atılmaya gerek yoktur. Sadece 10-15 gün boyunca pansuman yapması yeterli olacaktır. Kesik ve dikiş olmadığı için ciddi bir iz kalmayacaktır.
10-15 Günde Tamamen İyileşir
Tedaviden sonra hayatına kaldığı yerden devam eden yani işine okuluna gidebilen hastamız doktorun önerisi ile 10-15 gün pansuman yapması gerekmektedir. Bu şekilde başlıkta da belirtildiği gibi 1-2 hafta içerisinde yaralar tamamen iyileşmektedir.
Sinüsotomi Fiyatları
Diğer çağdaş ameliyatlarla aynı ücretler alınmaktadır. Klasik ameliyat ücretlerinin üçte birinden daha düşük ücretlerle yapılmaktadır. Daha ekonomik olmasının sebepleri; yataklı kurum yani hastane gerekmez, narkoz uydulanmaz, narkos uygulanmadığı için narkoz öncesi yapılması gereken tahliller ve filmlere ihtiyaç olmaz. Tüm bu ek işlemelr olmadığı için ek maliyet de olmaz.
Ücretsiz Muayene (SGK Mensuplarına)
Kliniklerimizde SGK lılara ücretsiz muayene uygulaması olup, bunun için size en yakın kliniğimize randevu alabilirsiniz. Sinüsotomiye pit pickin yönteminin gelişmişi denilebilir, Op. Dr. Nizam Kurtdere tarafından tanımlanmış ve ilk defa uygulanmıştır. Alınan olumlu sonuçları sayesinde giderek yaygınlaşmaktadır.
Sinüsotomi Tedavisi Yapılan Hastaneler
Narkoz, yatak gibi hastanelerde olan ek uygulamalara ihtiyaç olmadığı için hastanelerde değil daha çok proktoloji kliniklerinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. İdea Kliniğin tüm şubelerinde uygulanmaktadır.
Sinüsotomi Sonrası Kıl Dönmesi tekrarlar mı
Her yöntemde tekrarlama ihtimali vardır, günümüzde yapılan 15 farklı ameliyat yöntemlerinde tekrarlama ihtimali % 3 ile % 47 arasında değişmektedir. Çağdaş ameliyat yöntemlerinde ve sinüsotomide yaralanma çok küçük olduğu için tekrarlama ihtimali de düşük % 3 civarındadır. Klasik ameliyatlarda doku tahribatı fazla olduğu için tekrarladığında ileri düzey bir pilonidal sinüs şeklinde karşımıza çıkar sinüsotoımide doku tahribatı minimaldir. Bu sayede iyileşme çok hızlıdır.
Kıl Dönmesi Gümüş Tedavisi
Kullanılan kimyasal madde gümüş nitrat’tır. Giriş deliklerinden girilir, sinüsün içi boşaltılır, oluşan boşluğa gümüş nitrat verilir. Kimyasal olarak yanık oluşması beklenir. Tedavide başarısı sinüsotomiden düşüktür.
Benzer şekilde uygulanan fenol, formik asit, kristalize formik asit ile tek farkı kullanlan kimyasal meddelerin farklı olmasıdır, uygulama aynıdır.
Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisi
Temizleme işlemi gümüşteki gibidir sonrasında sinüs, kanallar ve delikler lazer ışığıyla yakılır.